onsdag 4 januari 2012

El-verktyg

Har tänkt på en sak..
Det här med elektriska maskiner och vibrationer.. Om man stått och kört med en elektrisk tigersåg ganska länge på en dag,då kan det klia i händerna och armarna efteråt..(på mitt företag har vi dem maskinerna som är i den billigaste prisklassen.)
Borde det inte vara så att arbetsgivaren skall vara skyldig att tillhandahålla en maskin som har så lite vibrationer som möjligt..fast en sån maskin kan vara dyrare???
Dessutom borde det framgå mer/bättre på maskinen hur stora vibrationerna är..
Detta är i alla fall mina åsikter..
Kom gärna in med era åsikter...

2 kommentarer:

Per danielsson sa...

Hej Putte!

Blev både rädd och förbannad när jag läste detta. När man får stickningar, domningar i händerna så tyder det på att blodkärlen krampa och att om du fortsätter med att utsätta dig för detta så kommer känslen att går förlorad i fingrarna. Det är din arbetsgivares skyldighet att det finns rätt maskiner http://www.av.se/dokument/afs/AFS2005_15.pdf .Det ska framgå på maskinernas tekniska uppgifter vilken Vibrationsnivå den har. Har den tex ett värde på 5,0 m/s2 så får du använda den i 8 tim, såvidare du inte använder något annat verktyg som vibrerar under dagen. Var rädda om er på jobbet för det är ingen som kommer att tackar er sedan när ni blir äldrer. Jag lägger till några länkar som kanske kan vara till hjälp.

Gränsvärden: http://www9.umu.se/phmed/envmed/forskning/vibration/gransvarden.htm

Hand och armvibrationer: http://www.folkhalsoguiden.se/upload/Arbetsliv/Arbetsliv%20-%20infomaterial/Hand-%20och%20armvibrationer.pdf

AFS 2005:15: http://www.av.se/dokument/afs/AFS2005_15.pdf

MVH Hr Per

Unknown sa...

Hej Per!!
Tack för dina synpunkter..och tack för länkarna du uppgav..ska kika på dem nu..